{ "title": "Andropoz Nedir", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/andropoz-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 03:40:57", "author": "Yöntem", "article": [ { "article": "
Andropoz nedir, Kelime anlamı itibarıyla andropoz, erkek ve ara vermek kelimelerinin birleşimi olsa da erkeklerin üretkenliğinin devam ettiği bir dönemi anlatan bir terimdir. Erkeklerde testosteron hormonunun düşme eğilimi gösterdiği bir dönem olan andropoz, 40'lı yaşlardan itibaren görülmeye başlar. 50'li yaşlarda had safhaya ulaşır. Bu nedenle erkeklerde cinsel isteğin ve ereksiyonun azaldığı izlenir. Bunun yanında sinirlilik, konsantrasyon kaybı, kas gücünde düşme, yorgunluk ve organ yağlanmaları da görülür.

Andropoz nasıl ortaya çıkıyor?

Yumurtalıklarda ve böbreküstü bezlerinde üretilen testosteron hormonu, bu bölgelerin olduğu yerde hücrelerin azalması, kanlanma mekanizmasının bozulması gibi sebeplerle daha az üretilmeye başlanır. Bu azalma oranı kişilere göre farklılıklar gösterir. Bunun sonucunda andropoz ortaya çıkmaya başlar.

Andropoz belirtileri nelerdir?

Erkekler bu döneme girdiklerinde kendilerinin sağlıklı olmadığını düşünmekte, eklem ve as ağrıları çekmekte, uyku bozuklukları ve gece terlemeleri yaşamakta, sinirlilik ve kaygılı olma hali, sakallara azalma, motivasyon zorluğu, penis sertliğinin azalması ve cinsel istekte azalma sorunları yaşamaktadır. Bu belirtiler ciddiye alınmalıdır.

Andropozun erkeğe etkileri nelerdir?

Psikolojik etkileri: Erkeklerde kaygı, kronik yorgunluk hissi, sinirlilik ve motivasyon zorluğu gibi belirtiler görülür. Hafıza da etkilendiğinden unutkanlık meydana gelir. Zihinsel sorunları olan erkeklerde, bu dönemle birlikte artış görülür.

Cinsel etkiler: Erkeklerde cinsel isteksizlik, ereksiyon azlığı ve ateş basmaları görülür. İleri yaşlarda kemik erimesi meydana gelir.

Bedensel etkiler: Konsantrasyon eksikliği, uyku hali, halsizlik, eklem ve kas ağrıları ve ateş basmaları görülür.

Andropoz teşhisi nasıl konur?

Bu aşama önem taşımaktadır. Meydana gelen belirtilerin aşaması ölçülerek, karşılaştırma yapılır. Yapılacak kan tahlili ile testosteron ölçümleri yapılır. Yapılan fiziksel muayene ile penisteki küçülme, testislerin yumuşaklığı ve kas kitlesindeki azalma tespit edilerek andropoz teşhisi konur.

Andropoz yaşı kaçtır?

Kişiden kişiye farklılık gösteren bir durum olduğundan, ortaya çıkması her erkek için farklı yaşta olabilir. Bazı erkeklerde 50'li yaşlarda başlarken, bazısında daha ileri yaşlarda görülmeye başlar. Her erkekte görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Bazılarında bu belirtiler görülmeyebilir ve andropoz dönemi yaşanmaz.
" } ] }