{ "title": "Testosteron Azlığı", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/testosteron-azligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:52:46", "author": "Sevda kocaman", "article": [ { "article": "Testosteron Azlığı, Vücut tarafından üretilen bir hormon olan testosteron erkeklerde genellikle testislerde üretilmekte ve sperm üretimini, cinsel isteğin uyarılmasından sorumludur. Bunların dışında kas yapımında ve kemik üretiminde de görevli bir hormondur. Erkeklerin yaşı ilerledikçe vücuttaki testosteron hormonu üretimi azalmakta yani testosteron azlığı ortaya çıkmaktadır. Testosteron azlığı ciddi boyuta ulaştığında bazı problemler ortaya çıkabilmektedir. Beyinde bulunan hormon denetimi yapan hipofiz kaynaklı olan bazı durumlar hormon üretimi bastırmakta ve bu durumda testosteron azlığı ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde doğuştan testosteron azlığı durumu olabilmektedir. Bu duruma Klinefelter sendromu da denmektedir. Kişi ergenlik dönemine geldiğinde testosteron en üst seviyelerde olmaktadır bu sebeple bu dönemde vücutta libido yükselişi ve aşırı enerji olmaktadır. Otuz yaşını geçtikten sonra testosteron hormonu üretiminde azalma görülmeye başlanmakta ve sürekli düşüş meydana gelmektedir. Erkeklerin %20'sinde 60 yaşından sonra testosteron hormonu olması gereken en az düzeyinde altına düşmektedir. Kişiler testosteron azlığı problemi yaşamaktadır. Testosteron azlığı sadece yaşlılık ile azalmaz. Ağır stres testosteron azlığına sebep olmaktadır. Kişinin yaşamında stres arttıkça testosteron üretimi düşmektedir. Alkol, sigara kullanımı, metabolik rahatsızlıklar, demir fazlalığı, karaciğer, tiroid, böbrek rahatsızlıkları ve diyabet gibi problemler testosteron azlığına neden olabilmektedir. Bunların dışında uykusuzluk durumu da testosteron üretimini etkileyebilmektedir.

Testosteron Azlığı Belirtileri Nelerdir?

Cinsel istekte azalma: Testosteron hormonu erkeğin libidosu için çok önemlidir. Genellikle yaş ilerledikçe erkekler cinsel istekte düşüş yaşamaktadırlar. Bunun yanında testosteron azlığı olan kişinin cinsel isteğinde çok daha hızlı bir düşüş olacaktır. Testosteron azlığı da cinsel ilişki anında orgazm olmayı zorlaştırmaktadır.

Ereksiyon olmada zorlanma: Testosteron hormonu erkeklerin ereksiyona ulaşmasını sağlamaktadır ancak tek başına ereksiyona sebep olmamaktadır. Testosteron azlığı diyabet, obezite ve damar tıkanıklığı rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklarda ereksiyonu zorlaştırmaktadır.

Semen miktarında görülen azalma: Testosteron hormonu semen üretimi için önemlidir. Erkek ne kadar fazla testosteron üretirse o kadar da semen üretmektedir. Testosteron azlığı boşalma sırasında sperm azlığına neden olmaktadır.

Vücutta kıl dökülmesi: Testosteron hormonu çok fazla vücut fonksiyonunda rol almaktadır. Bunların arasından biri de vücutta kıl üretimidir. Testosteron azlığı yaşayan erkeklerin vücut kıllarında ve sakallarında dökülme olmaktadır. Testosteron azlığı yaşayan erkeklerde halsizlik enerji eksikliği olmaktadır.

Kas azalması: Testosteron hormonu kas yapılmasında rol alması sebebi ile testosteron azlığı kas kitlesinde azalma yaşayabilmektedirler.

Vücuttaki yağlarda fazlalık: Kas kaybetmenin yanında testosteron azlığı vücut yağında artışa sebep olmaktadır.

Kemik kitlesinde eksilme: Testosteron azlığına sahip olan erkeklerin kemik dokularında azalma görülebilmektedir. Çünkü testosteron hormonu kemik üretiminde ve güçlenmesinde rol almaktadır.

Ruh hali değişimleri: Testosteron azlığı depresyona, strese ve odaklanmada zorlanmaya sebep olabilmektedir.
" } ] }