{ "title": "Testosteron Eksikliği", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/testosteron-eksikligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:39:05", "author": "Tuğra", "article": [ { "article": "
Testosteron eksikliği bulunan hastaların birçok konuda şikâyetleri bulunur. Şikâyetlerinden ötürü doktora giden hastaların teşhisleri genellikle gecikmektedir. Şeker hastalığının, kardiyovasküler hastalıkların testosteron eksikliği ile bağlantılı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Testosteron seviyesi düşük olan hastalar, testosteron seviyesi normal olan hastalardan daha fazla ölüm oranına sahiptir. Doktorlar hastaların bu konuda taranması konusunda birleşseler de bu eksikliğin hangi seviyede tedavi edileceği hakkında görüş birliğine varamamışlardır. Tedavisine başlanan hastalarda hem testosteron seviyeleri yükselir hem de metabolik hastalıklarda iyileşme görülür.

Testosteron eksikliği hangi sıklıkla görülür?

Tip 2 diyabet hastalarında kardiyovasküler kalp hastalıklarında, metabolik hastalıklarda, sertleşme bozukluğu yaşayan hastalarda testosteron eksikliği görülmektedir. Kesin olarak bilinmese de yapılan bir araştırmaya göre tedavi gerektirecek testosteron düşüklüğü 40 yaş üstü erkeklerde %6 seviyelerindedir.

Testosteron eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Bu eksikliğin kendine özel belirtileri bulunmamaktadır. Testosteron eksikliğinde olan şikâyetler, diğer hastalıklarda bulunan belirtilerdir. Bilinen belirtiler arasında cinsel istekte azalma ve enerjide eksilme yer alır. Diğer hastalıklarla birlikte görülen belirtiler şöyle sıralanabilir;
Testosteron eksikliğinde eşlik eden durumlar nelerdir?
Testosteron eksikliği olan hastaların teşhisi nasıl yapılır?

Belirtilerin yaşandığı hastalar ya da bağlantılı hastalıkları yaşayan kişiler, testosteron eksikliği yönünden değerlendirilmelidir. Hastadan alınan kan örneği ile testosteron seviyelerinin ölçümü yapılabilir. Bu yeterli değilse, nedeninin tespiti için FSH, LH, SHBG, Prolaktin gibi ek testler yapılabilir.
" } ] }