{ "title": "Testosteron Hormonu Testi", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/testosteron-hormonu-testi.jpg", "date": "20.01.2024 04:16:53", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Testosteron Hormonu Testi, androjen grubunda bulunan ve steroid olan bir hormondur. Kadın erkek fark etmeksizin her ikisinin vücudunda da salgılanır. Erkeklerde testosteron hormonu üretimi böbrek üstü bezlerde ve testislerde gerçekleşir. Kanda bulunan testosteronun %10 oranındaki bir bölümü böbrek üstü bezlerinde salgılanırken geriye kalan %90 oranındaki bölümü ise testislerde salgılanır. Kanda bulunan testosteron hormonu serbest olarak ya da vücuttaki proteinlere bağlı şekilde bulunur. Proteinlere bağlı olan testosteronun vücuda çok da fazla bir etkisi yoktur. Serbest testosteronun ise biyolojik olarak oldukça etkisi bulunur. Vücuttaki kuvveti ve cinsel arzuyu gerçekleştiren serbest testosterondur. Erkekler açısından testosteron üretimi cinsel fonksiyonlar açısından oldukça önemlidir. Cinsel anlamda uyarılma, sperm üretimi ve cinsel organın büyümesi gibi konularda oldukça etkili bir hormondur. Vücutta testosteron üretimi sabah saatlerinde en üst düzeyde salgılanır. Saatler ilerledikçe ise üretim hızı azalmaya başlar.

Testosteron Hormonu Fazlalığında Azlığında ve Ne Olur?

Erkeklerde fazla salgılanan testosteron hormonunun hem ruhsal olarak hem de sağlık açısından olumsuz etkileri bulunur. Örneğin cinselliğe düşkünlük, ortama uyumsuz davranışlar, sinir ve asabiyet görülür. Ayrıca kalp ve damar rahatsızlıklarına, kötü kolesterol oluşmasına ya da vücutta bulunan kötü kolesterolün artmasına yol açabilir. İlerlemiş yaştaki kişilerde prostat kanseri riskinin oluşmasına neden olur. Eğer ki testosteron fazlalığı tedavi edilmezse vücutta prostat kanserinin ilerleme olasılığı artabilir. Vücutta salgılanan testosteron hormonu azlığı kişinin cinsel isteğinde azalma ve cinsel organında sertleşme gibi sorunların yaşanmasına neden olur. Ayrıca testislerde küçülme, vü cut kıllarında dökülme, kas erimesi, boy kısalması, vücutta fazla yağlanma gibi gözle görülür değişiklikler gözlenir. Ruhsal olarak yüksek oranda öz güven eksikliği yaşanır. Buna bağlı olarak da uyku düzensizliği ve depresyon halinin yaşanılması kaçınılmaz olur. Henüz anne karnında olan bebeğin bile vücudunda yeteri kadar testosteron üretimi gerçekleşmezse cinsel organının büyümesinde problemler yaşanabilir. Bu problem daha sonra ergenlik çağında ortaya çıkarak fark edilir.

Testosteron Hormonu Testi Nasıl Yapılır?

Testosteron Hormonu Testi sabah saat 8 ile 10 arasında ve aç karnına yapılmalıdır. Yetişkin ve sağlıklı bir erkekte olması gereken normal testosteron seviyesi 3,5-8,6 pg/ml değerleri aralığında, serbest testosteron düzeyi ise 15-30 pg/ml değerleri arasında olmalıdır. Eğer ki serbest testosteron az ya da fazla ise bazı önlemlerin alınmasında fayda vardır. Ayrıca normal testosteron ile serbest testosteronun her ikisi de düşükse, bu durumda testosteron replasman tedavisi yapılaması gerekebilir.
" } ] }