{ "title": "Testosteron Ölçümü", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/testosteron-olcumu.jpg", "date": "21.01.2024 07:33:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Testosteron ölçümü, laboratuvar ortamında kan testiyle yapılır. Kişilerdeki 8-10 saatlik açlık sonrasında sabah alınan kan numunesinden ölçüm yapılır. Erişkin erkeklerde normalde total testosteron değerleri 3-10 ng/ml arasındadır. Bu değerler sabahları en yüksek düzeyde olur. Erkekler açısından testosteron hormonu oldukça önemlidir. Sperm üreten testisler aynı zamanda erkeklik hormonu olan testosteronun üretimini de yapar. Sperm ve testosteron hipofizden salgılanan LH ve FSH hormonları ile kontrol edilir.

Erişkin erkeklerde normal olarak testislerin her biri 20 gram ağırlıkta, 4,5X3X2,5 ebatlarında, 15X30 ml hacminde olur. Ergenlik öncesinde ise testislerin her biri 2 cm uzunlukta, 2 ml kadar olur. Ergenlik döneminde hacmi artmaya başlar, 16-19 yaşlarında erişkinlik dönemindeki ebatlarına kavuşur. Erkekler yaşlansa bile testislerin ebatlarında değişim olmaz.

Testosteron ölçümü sayesinde vücuttaki testosteron seviyeleri ölçülmüş olur. Testosteron hormonunun düşüklüğü ve yüksekliği ölçüm sonunda belirlenir. Erkeklerde testosteron salgılanan en önemli seks hormonu kabul edilir. Günde erişkin bir erkekte 5-6 mg kadar testosteron üretimi olur. Testisten salgılanan testosteron daha sonra kanda seks hormonu bağlayan SHBG globuline bağlanır. Bu şekildeki testosteron total, bağlanmış olmayana ise serbest testosteron adı verilir. Testosteron ölçümü bunların değerlerinin belirlenmesini sağlar. Kandaki serbest testosteron vücuttaki bütün testosteron miktarının %1 kadarını oluşturmaktadır. Testosteron vücutta 5 alfa redüktaz denilen enzimle dihidrotestosterona dönüşmekte ve etkili hale gelmektedir.

Erkeklerde erkek tipi gelişim dediğimiz sakal, bıyık çıkması, ses kalınlaşması, penis ve testis büyümesi, kas gelişimi, boyun uzaması testosteron hormonu sayesinde olur. Eğer ergenliğe girişte bu tür gelişimde problem yaşanırsa, testosteron ölçümü yapılmalıdır. Bu hormon kadınlarda da üretilse, miktarı oldukça azdır. Erkeklerde testislerde, kadınlarda yumurtalıklarda üretilen testosteron önemli hormonlar arasındadır. Testosteron ölçümü genellikle sabahları yapılır. Çünkü vücutta en yüksek seviyesine sabah saatlerinde ulaşır.
" } ] }