{ "title": "Testosteron Seviyesi", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/testosteron-seviyesi.jpg", "date": "21.01.2024 12:18:11", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Testosteron Seviyesi, veya testosteron hormonu, androjenler sınıfına ait olan bir erkeklik hormonlarından birisidir. Bu gruptaki hormonlara steroid hormonları adı da verilebilmektedir. Testosteron seviyesi veya testosteron hormonu bayanlarda da üretilmesine rağmen, erkeklerin vücudunda kadınlara oranla daha fazla testosteron hormonu bulunmaktadır. Kadın ve erkek vücudunda bulunan testosteron seviyeleri beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezleri tarafından kontrol edilmektedir.

Bir bebeğin erkek olarak doğmasını da testosteron seviyeleri sağlamaktadır. Normalde her bebek anne karnına kız olarak düşer. 8. Hafta sonrasında ise bebeğin vücudunda Y kromozomu testosteronun salgılanmasına neden olur ve annede de az da olsa salgılanan testosteron seviyeleri bebeğin erkeğe dönüşmesini sağlar. Ayrıca bir erkeğin kendini kız olarak hissetmesine yani transeksüelliğe de bu testosteron seviyesi neden olmaktadır.

Testosteron Seviyesi Ne İşe Yarar?

Testosteron seviyesi cinsel aktiviteyi, vücuttaki kas ve kemik yoğunluğunu, bedenin yağ dağılımını, enerji durumunu ve alyuvar üretimini dengeleyerek düzenler. Erkeksi karakteristik özelliklerin gelişimini sağlar, vücut geliştirme çalışmalarında kas dokusunun onarımında ve yağ yakımında da rol oynamaktadır. İlerleyen yaşlarda testosteron seviyesi azalmaya başladıkça, vücutta kilo birikimi meydana gelir ve kişi kilo almaya başlar. Ancak testosteron seviyesinin vücut içerisinde bunlar dışında kalan sayılamayacak kadar birçok faydası daha bulunmaktadır.

Testosteron Seviyesi Eksikliğinde Neler Meydana Gelmektedir?

Testosteron seviyesi erkeklerde 30 yaşından sonra azalmaya başlamaktadır. Ancak bu normal bir durumdur. Normalin dışında ise günümüzde yaklaşık erkeklerin %25'inde testosteron düşüklüğü ortaya çıkmaktadır.

Testosteron Seviyesi Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Normal Testosteron Seviyesi Kaç Olmalıdır?

Erkeklerde normal testosteron seviyesi 270-1070 ng/dl arasında değişirken, kadınlarda ise 15-70 ng/dl arasında farklılık göstermektedir. Yukarıda bahsettiğim gibi testosteron seviyesi erkeklerde 30 yaşından itibaren yaklaşık %1 miktarında azalmaya başlar. Testosteron seviyenizi öğrenmek için alanında Uzman bir doktora başvurduktan sonra, testosteron seviyesi tahlili yaptırabilirsiniz.

Testosteron Seviyesi Doğal Yollarla Nasıl Arttırılabilir?

Yağları Tüketin: Sağlıklı yağlar, testosteron seviyesinin üretimi için yapı taşı konumundadır. Gün içerisinde aldığınız kalorilerin yaklaşık %35 kadarını zeytinyağı, tereyağı, kırmızı et, kuruyemişler gibi sağlıklı yağlardan gelmelidir. Yapılan araştırmalar gün içerisindeki yağ tüketimi %40'ın altına indiğinde testosteron seviyesinin de azalmaya başladığını göstermektedir. Ancak tüketilen yağın türü oldukça önemlidir. Doymuş olan yağlar, hayvansal yağlar, tekli doymamış yağlar, zeytinyağı, kanola yağı ve özellikle de Hindistan cevizi yağı testosteron seviyesini yükselten yağlardır.

Karbonhidrattan uzak durun ve şeker tüketimi bırakın: Karbonhidratların kan şekerini yükselttiğini hepimiz biliyoruzdur. Ayrıca yüksek olan kan şekeri ise testosteron seviyesini %25'e kadar düşürmektedir. Eğer yüksek tempo spor yapmıyorsanız, gün içerisinde 150 gram karbonhidrat tüketiminin üzerine geçmemelisiniz. Ayrıca şeker tüketimi ve fazla karbonhidrat tüketimi kilo yaptığından dolayı testosteron seviyesi azalmaktadır.

Uyku düzeninize dikkat ediniz: Testosteron seviyesinin düşmemesi için uyku düzeni oldukça önemli bir konumdadır. Yapılan araştırmalar sonucunda günde 5 saat ve daha az uyuyan erkeklerin testosteron seviyelerinin %15 civarında azaldığı görülmüştür. Uyku düzeninin bozuk olması aynı zamanda kilo almayı da kolaylaştırır.

Kilo veriniz: Araştırmalar sonucunda fazla kilonun testosteron seviyesini önemli bir miktarda azalttığı görülmektedir. Aynı zamanda kilo vermeniz sonucunda diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskiniz de azalacaktır. Karbonhidrat, şeker, ekmek gibi işlenmiş ve yapay gıdalardan uzak durmanız kilo vermenizi hızlandırmaktadır.

Bazı vitamin ve mineralleri almaya özen gösterin: Çinko, D vitamini ve magnezyum gibi mineraller ile vitaminler testosteron seviyesi ile önemli bir bağa sahiptir. D vitamini düşüklüğü sonucunda neredeyse %20 civarında testosteron seviyesi eksikliği görülmektedir. Çinko da aynı şekilde testosteron seviyesi için oldukça önemli bir mineraldir. Çinko eksikliği, testosteron seviyesiniz düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca bazı araştırmalara göre çinko eksikliğinin kanser hastalığıyla da bir bağı bulunmaktadır. Son olarak magnezyum eksikliği hem kadınlar hem de erkekler için testosteron eksikliğine neden olmaktadır.

Stresi hayatınızdan uzak tutunuz: Günlük hayatta stres yapmanız, kortizon hormonunun artmasına sebep olmaktadır ve kortizol hormonu ise testosteron hormonunun salgılanmasına engel olur.

Alkolden uzak durunuz: Alkol, testosteron hormonunun estrojen hormonuna dönüşmesini hızlandırır. Alkol tükettiğiniz zaman karaciğerde üretilen maddelerden birisi, testosteron seviyesini azaltmaktadır. Özellikle bira, bu saydığımız etkilere neden olmaktadır. Devamlı olarak bira tüketenlerin bedeni bu nedenle hamile bayanlara benzemektedir.
" } ] }