{ "title": "Total Testosteron", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/total-testosteron.jpg", "date": "18.01.2024 23:22:52", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Total testosteron; Testosteron erkeklerde salgılanan cinsellik hormonuna denir. Aynı hormon kadınlardada bulunur ama çok az bir miktardadır. Erkeklerdeki testosteron üretimi testislerdeki iken, kadınlarda yumurtalıklardadır. Testosteron erkeklerde ergenlik döneminin başlaması ile çoğalan ve gelişen bir hormondur. Bu hormonun çoğalması gelişmesi erkeklerde değişimlere neden olarak, ses de kalınlaşma, cinsel organda gelişme, kaslarda gelişme ve kemik yapısında gelişme şeklinde değişimler meydana getirir. Bunun dışında ayrıca cinsel istek duygusunu arttırmada, sakal ve bıyık çıkmasını sağlamada ve boyun artması şeklinde değişimleri de vardır. Her erkekte ortalama olarak testosteron üretimi günde beş veya altı miligram kadardır. Bu üretilen testosteronlar gün içerisinde sabah saatlerinde en yüksek seviyelerde iken akşamüstü saatlerinde de en düşük seviyesine ulaşır. Testosteron testisten salgılandıktan sonra kan içerisinde seks hormonu bağlayan globuline yani SHBG'ye bağlanır. Bu bağlanan hormonlara da total testosteron denilmektedir. Ayrıca bir de bağlanmayan hormonlar vardır ki onlarda serbest testosteron olarak bilinmektedir.

Bu testosteronlar kan içerisinde bulunan protein hormonlarına bağlanarak oluşumlarını sonlandırırken gün içerisindeki üretim seviyelerinde yüksek alçağa doğru düşüş gösterir. O yüzdende testisteki yapılacak testlerde total testosteron seviyesine bakmak yanlış tanılara neden olabilir. Testosteron testlerinde asla total testosteron seviyesine bakılmaz bunun yerine serbest testosteron seviyesine bakılarak testiste yaşanan sıkıntıların neler olduğu anlaşılır. Ayrıca erkeklerde üretilen testosteron hormonu testislerin dışında az miktarda olsa böbrek üstü bezlerinde yani adrenal bezlerinde üretilmektedir.

Yetişkin Erkekte Testosteron Seviyesi

Normal bir yetişkin erkekte testosteron seviyesi ortalama olarak üç ile on mililitre arasında değişiklik göstermektedir. En yüksek seviye belirtiğimiz gibi sabah saatlerinde görülür. Düşük testosteron seviyelerinde oluşan sorunların anlaşılabilmesi için bazı testler yapılır. Bu testler kan testleri olarak gerçekleşir. Yapılacak kan testleri kol damarlarından olan toplar damardan alınarak gerçekleşir. Özellikle kısırlık, ereksiyon bozukluğu, cinsel isteksizlik, tüylenme sorunları, kas kitlesinde azalma konsantre olmama gibi durumlarda erkeklere uygulanır.

Ergenlikte Testosteron Seviyesi

Bu hormon ergenlik döneminde çoğalmaya ve gelişmeye başlar ve erkeklerde kırklı yaşlardan sonra azalmaya doğru meyil eder. O yüzdende azalan testosteron hormonun kişide yapacağı olumsuz etkiler total testosterondan değil serbest testosterondan bakılarak yapılır. Böylelikle ileri yaşlarda testislerde yaşanacak sıkıntıların gerçek nedenleri anlaşılmaya çalışılır.

Testosteronun Normal Değerler Nelerdir?

Yetişkin erkeklerde oluşan normal seviye üç ile on mililitre arasında değişiklik gösterirken içerisinde bağlı bulunmayan ve serbest testosteron seviyesi ortalama olarak on beş ile otuz mililitre arasında olur. Bu durumda toplam testosteron seviyesi normal, öztrojen artmış ve serbest testosteron seviyesi de çok az ise bu durum karşısında alınacak bazı önlemler vardır.

Bu önlemlerin başında
Erkek vücudunda bulunan bu hormon çok önemli bir hormondur. Çünkü erkeklerin ergenlik ve yetişkin dönemlerinde gereken cinsel istek ve özelliklerini yapan bir hormondur. Aynı zamanda beden gelişimini de gerçekleştirir. O yüzdende kadınlarda yumurtalık ne ise erkeklerde de testis içerisindeki testosteron odur. Sağlıkla kalın.
" } ] }