{ "title": "Yüksek Testosteron", "image": "https://www.testosteron.gen.tr/images/yuksek-testosteron.jpg", "date": "21.01.2024 04:51:49", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yüksek Testosteron, Steroid grubu erkeklik hormonu olan testosteron, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla salgılanır ve seks hormonu diye adlandırılan geniş bir formül grubunda bulunur. Erkeklerde testislerden salgılanan hormon, sperm üretimi kasların güçlenmesi, kemik sertliği ve sesin kalınlaşması gibi özelliklerin gelişmesini sağlar. Kadınlarda ise yumurtalıklardan düşük seviyede salgılanan testosteron hormonu, cinsel isteğin artmasını ve şehvet duygusunun oluşmasını sağlar.

Testosteron hormonunun yüksek olmasının erkeklerdeki etkisi, yetişkin bir erkekte normal olan testosteron seviyesi, 3,5-8,6 mg/ml serbest testosteron seviyesi ise 15-30pg/ml olmalıdır. Bu hormonun erkeklerde fazla salgılanması birtakım şikâyetlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Testosteron hormonunun yüksek olmasının ilk dönemlerde cinsel ilişki esnasında olumlu etkisi olur. Fakat penisin büyümesi ve sertleşmesinde artma ve cinsel performans fazlalığı gibi etkileri olsa da sperm sayısının düşmesine neden olarak kısırlık sorununun ortaya çıkmasına sebep olur ve erkeklerin aşırı agresif, kavgacı davranışlar sergilemesine, aşırı cinsel isteğe, hırçın ve uyumsuz bir insan olmasına sebep olur. Bu hormonun erkek vücudunda fazla salgılanması, kötü kolesterolün yükselmesine ve iyi kolesterol oranının da düşmesine neden olarak birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına yol açar. Erkeklerde yüksek testosteron aynı zamanda birçok organ üzerinde olumsuz etki ederek, prostat büyümesi, boyun, kalp ve beyin damarlarında sertleşme ve bu sebepten dolayı kalp krizi ve felç gibi hastalıklar için risk faktörü oluşturur. Erkeklerde testosteron hormonunun yüksek olmasının en fazla etki ettiği problem ise saç dökülmesidir ve normalden fazla salgılanan hormon, bir rahatsızlık olarak kabul edilir ve çeşitli tedavi yolları uygulanır.

Testosteron hormonunun yüksek olmasının kadınlardaki etkisi, plazma testosteron seviyesi kadınlarda, 20-80 mg/dl seviyelerinde olmalıdır. Bu oran total testosteron seviyesidir. Serbest testosteron seviyesi ise 0,3-0,8 pg/ml seviyesindedir. Kadınlarda bu hormonun yüksek seviyelerde olması dış çevre tarafından rahatlıkla anlaşılabilecek birtakım sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olur. Kadınlarda testosteron fazlalığı bazı erkeksi etkilerin ortaya çıkmasına neden olur ve aynı zamanda üreme sıkıntıları ile doğrudan alakalıdır. Yüz bölgesinde, iki memenin arasında, kalça üzerinde, göbekte ve bacakların üzerinde büyük bir oranda tüylenme, sert yüz hatları, kaslı vücut, vajinada daralma, klitoriste büyüme, adet düzensizliği, sinirli ve hırçın tavırlar sergileme, sivilceli bir yüz, sesin kalınlaşması, saçların dökülmesi, göbek etrafında yağlanma ve kalınlaşma ve kısırlık gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Yüksek testosteron olması durumunda bir kadının lezbiyen olmasına sebep olmaz, yalnızca homoseksüellik bir psikolojik sapma olarak açıklanır.
" } ] }