Testosteron Azlığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Testosteron Azlığı Belirtileri ve Tedavisi

Testosteron Azlığı

Vücut tarafından üretilen bir hormon olan testosteron, erkeklerde genellikle testislerde üretilir ve sperm üretimi ile cinsel isteğin uyarılmasından sorumludur. Ayrıca kas yapımı ve kemik üretiminde de önemli bir rol oynar. Erkeklerin yaşı ilerledikçe vücuttaki testosteron hormonu üretimi azalır, yani testosteron azlığı ortaya çıkar. Testosteron azlığı ciddi boyuta ulaştığında çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir. Beyinde bulunan ve hormon denetimi yapan hipofiz bezi kaynaklı bazı durumlar, hormon üretimini baskılar ve bu da testosteron azlığına yol açar. Erkeklerde doğuştan testosteron azlığı durumu da olabilir; bu duruma Klinefelter sendromu denir. Ergenlik döneminde testosteron en üst seviyelerdedir, bu nedenle bu dönemde vücutta libido yükselişi ve aşırı enerji görülür. Otuz yaşını geçtikten sonra testosteron hormonu üretiminde azalma başlar ve sürekli bir düşüş meydana gelir. Erkeklerin %20'sinde, 60 yaşından sonra testosteron hormonu olması gereken en az düzeyin altına düşer. Kişiler bu durumda testosteron azlığı problemi yaşarlar.

Testosteron azlığı sadece yaşlılık ile azalmaz. Ağır stres de testosteron azlığına sebep olabilir. Kişinin yaşamında stres arttıkça testosteron üretimi düşer. Alkol ve sigara kullanımı, metabolik rahatsızlıklar, demir fazlalığı, karaciğer, tiroid, böbrek rahatsızlıkları ve diyabet gibi problemler de testosteron azlığına neden olabilir. Bunun dışında uykusuzluk durumu da testosteron üretimini olumsuz etkileyebilir.

Testosteron Azlığı Belirtileri Nelerdir?

Cinsel İstekte Azalma:

Testosteron hormonu erkeğin libidosu için çok önemlidir. Genellikle yaş ilerledikçe erkekler cinsel istekte düşüş yaşarlar. Ancak testosteron azlığı olan kişinin cinsel isteğinde çok daha hızlı bir düşüş olacaktır. Testosteron azlığı, cinsel ilişki sırasında orgazm olmayı da zorlaştırır.

Ereksiyon Olmada Zorlanma:

Testosteron hormonu, erkeklerin ereksiyona ulaşmasını sağlar ancak tek başına ereksiyona sebep olmaz. Testosteron azlığı, diyabet, obezite ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklar da ereksiyonu zorlaştırır.

Semen Miktarında Azalma:

Testosteron hormonu semen üretimi için önemlidir. Erkek ne kadar fazla testosteron üretirse o kadar da semen üretir. Testosteron azlığı, boşalma sırasında sperm azlığına neden olur.

Vücutta Kıl Dökülmesi:

Testosteron hormonu birçok vücut fonksiyonunda rol oynar. Bunlardan biri de vücutta kıl üretimidir. Testosteron azlığı yaşayan erkeklerin vücut kıllarında ve sakallarında dökülme olabilir. Ayrıca, bu durum enerji eksikliğine ve halsizliğe de yol açar.

Kas Azalması:

Testosteron hormonu kas yapımında önemli bir rol oynar, bu nedenle testosteron azlığı yaşayan kişiler kas kitlesinde azalma yaşayabilirler.

Vücuttaki Yağlarda Artış:

Kas kaybının yanı sıra, testosteron azlığı vücut yağında artışa sebep olabilir.

Kemik Kitlesinde Eksilme:

Testosteron azlığına sahip olan erkeklerin kemik dokularında azalma görülebilir. Çünkü testosteron hormonu kemik üretimi ve güçlenmesinde rol oynar.

Ruh Hali Değişimleri:

Testosteron azlığı depresyona, strese ve odaklanmada zorluklara sebep olabilir.

Sonuç

Sonuç olarak, testosteron azlığı birçok sağlık sorununa yol açabilir ve bu durum kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Testosteron seviyelerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda tıbbi müdahaleye başvurulması önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve stresten uzak durmak, testosteron seviyelerini korumaya yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Osman

05 Nisan 2024 Cuma

Kafa karıştırıcı yorumlar var gerçek ilaci

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Osman, yorumunuzu biraz daha açabilir misiniz? Hangi konuda kafa karışıklığı yaşıyorsunuz? Yardımcı olabilmem için daha fazla bilgiye ihtiyacım var.

2. Cevap
cevap

Çalap

Testosteron hormonu vücut tarafından üretilen hormondur. Erkek hormonudur. Testosteron hormonu erkeğin ürettiği spermin cinsel isteğin uyarılmasında sorumludur. Testosteron azlığı çoçuk yapmak isteyen eşlerde çoçuk olamamaya yol açabilir. Üroloji doktorunda testosteron testi yaparak az olması durumun da ilaçlarla tedavi eder. Bir çok ilaç tedavisiyle testosteron azlığını bitirebilirsiniz. E vitamini de çoğaltır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Testosteron Eksikliğinde Ne Olur

Testosteron Eksikliğinde Ne Olur

Haber Bülteni